Zespół Szkół w Jezierzycach
 
 
 
 
 
 
Gmina Słupsk
w liczbach
Gotujemy po kaszubsku

20 marca w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Słupsku odbył się II Regionalny Konkurs Kulinarny wg tradycyjnej kuchni kaszubskiej. Wzięło w nim udział 21 dwuosobowych zespołów z całego regionu. Motywem przewodnim pierwszego etapu były potrawy na bazie różnych kasz. Oceniano pomysł dania, wykonanie, sposób podania, ale przede wszystkim  smak.
Z naszego gimnazjum do konkursu przystąpiły trzy drużyny:

1. Paula Pluta i Nikola Staszkiewicz (przygotowały kotleciki z kaszy gryczanej i grzybów).
2. Amelia Nowak i Oliwia Bullmann (przygotowały mini paszteciki z nadzieniem z kaszy i borowików).
3. Weronika Łoś i Oliwia Sienkiewicz (przygotowały krupnik)

Do następnego etapu zakwalifikowały się dwa pierwsze zespoły. Dziewczynom serdecznie gratulujemy i oczekujemy na kolejne sukcesy. Tym razem będą musiały przygotować ciekawe danie mięsne.