Zespół Szkół w Jezierzycach
 
 
 
 
 
 
Gmina Słupsk
w liczbach
Gotowanie po kaszubsku - finał

22 maja 2017 r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych przy ulicy Przemysłowej w Słupsku
Odbył się finał drugiej edycji konkursu kulinarnego "Gotujemy po kaszubsku". Udział wzięli
gimnazjaliści z Gogolewa, Redzikowa, Łupawy, Gimnazjum nr 6 ze Słupska i Jezierzyc.
Po daniach z kasz i mięsa przyszła kolej na deser.
W tym roku organizatorzy zaplanowali element zaskoczenia dla uczestników, bowiem do końca tajemnicą było, jakie produkty miały znaleźć się w serwowanych deserach. Okazało się, że były to kaszëbskô malëna, czyli truskawka, oraz szokolada, czyli czekolada i mięta.
Nasze dziewczyny Amelka Nowak i Oliwia Bullmann spisały się znakomicie, chociaż nie zdobyły głównej nagrody. Naleśnikowa miseczka z bitą śmietaną i owocami, którą wykonały Amelka i Oliwia  znalazła uznanie w oczach komisji, jednak uczniowie z Redzikowa byli trochę lepsi. Poziom konkursu był bardzo wyrównany. Komisja długo spierała się komu przyznać główną nagrodę (tablet).
Wszyscy uczestnicy tegorocznych zmagań otrzymali upominki i dyplomy, a także wzięli udział we wspólnym grillowaniu.